Novas

Castañas con leite

Written by G | Sep 28, 2021 7:58:00 AM

A receita de castañas con leite é ben coñecida na historia da gastronomía galega.

O froito do castiñeiro, como tamén o do carballo, foi a base da alimentación do país durante séculos.

A introducción da pataca

Aínda que está recollida a introducción da pataca no país (concretamente no municipio de Herbón) dende a segunda metade do século XVI, non será ata ben entrado o século XVIII que se faga relativamente extensivo o cultivo deste tubérculo en Galiza. 

A propagación da pataca ten a súa orixe nas loitas do campesiñado contra os abusivos dezmos que tributaban.

No ano 1769-1770, Galiza vive unha grave crise agraria derivada dun moi mal ano na recollida de cereal. A falta de alimento sumanada á cruel gravame por parte do estamento eclesiástico conduce á búsqueda de novas formas de subsistencia. É entón cando comeza a implementarse o cultivo da pataca, xa que permitía cultivos en espazos pequenos e de carácter individual ou colectivizado que escapaban ás propiedades da Igrexa. 

A chamada “castaña das Indias” está documentada como cultivo extensivo dende mediados do XVIII na Limia. Extenderase polo interior das provincias de Lugo e Ourense nas seguintes décadas, tardando algo máis en chegar á Galiza occidental.

Falamos, pois, de que non é ata o século XIX (hai dous días) que o tubérculo que a día de hoxe fai parte imprescindible da nosa alimentación, teña unha presenza vital na nosa sociedade.



Entón, que había antes da pataca?

Pois a castaña, claro.

Durante a Idade Media e, moi posiblemente antes, a castaña foi a principal fonte de carbohidratos para as e os habitantes do noroeste da Península Ibérica. 

Tamén o País Vasco  e Asturies fixeron un uso da castaña.

A castaña é un froito estacional pero con grandes posibilidades de conservación.

Facíase acopio delas e tomábanse asadas, crúas e, maceradas en leite. Esta última “versión” perviviu nos fogares galegos coma prato especial do outono.

Receita de castañas con leite:

Ingredientes:

500 gr de castañas

Un pouquiño de sal

1 litro de auga 

2 culleradas de azucre ou 4 de mel

1 litro de leite enteiro

Canela ou cravo

 

Unha vez peladas as castañas, cocémolas cun chisquiño de sal.

Cando estean brandas (entre 40 e 50 minutos) pómolas a escorrer ata que sequen.

Cando estean secas, poremos o leite ao lume co mel ou o azucre e a canela ou o cravo. Bótanse á pota e dánselle dous fervores mentres se remove.

 

Sérvense co leite morno en cuncas.

 

Fonte da receita: www.lambonadasdegalicia.club